Εκτός από τα άμεσα σχετιζόμενα με τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και την πανδημία, οι άνθρωποι δεν παύουν να εμφανίζουν και άλλα συμπτώματα, να νοσούν από άλλες ασθένειες και να χρειάζονται ιατρική συνδρομή στη διάγνωση και αντιμετώπισή τους. Συνήθεις Ωτορινολαρυγγολογικές παθήσεις, όπως η αμυγδαλίτιδα ή η ωτίτιδα, οι ρινορραγίες και οι ίλιγγοι ή, ακόμα χειρότερα, οι όγκοι, εξακολουθούν να διαγιγνώσκονται στην εποχή του Covid-19. Τα υπόλοιπα νοσήματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Και οι ασθενείς αυτοί έχουν ανάγκη καθοδήγησης, τόσο ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να κινηθούν, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας που έχουν ανάγκη, όσο και διαχείρισης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν, δηλαδή διάγνωσης και θεραπείας.
Δεδομένου, ότι η ΩΡΛ εξέταση θεωρείται υψηλού κινδύνου για λοίμωξη από ασθενείς που νοσούν ή είναι ύποπτοι για μόλυνση από τον SARS-COV-2, όπως ήδη αναφέρθηκε, η επίσημη σύσταση από τους φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, ήταν μέχρι πρότινος η αποφυγή επισκέψεων στον Ωτορινολαρυγγολόγο για χρόνια προβλήματα ή για γνωστές καλοήθεις παθήσεις, εφόσον αυτό είναι δυνατό. Ωστόσο, πολλές φορές δεν είμαστε οι ίδιοι σε θέση να αξιολογήσουμε τη σοβαρότητα ενός καινούργιου συμπτώματος και εκεί χρειάζεται η εκτίμηση του ειδικού. Είναι ευτυχές για την εποχή που ζούμε το γεγονός ότι η τεχνολογία σήμερα έχει καταστήσει δυνατή σε ικανό βαθμό την τηλεϊατρική. Με όλους τους περιορισμούς - αλλά και κινδύνους - που μπορεί να περιέχει η εφαρμογή της, αποτελεί μία εξαιρετική εναλλακτική, τουλάχιστον ως μέτρο πρώτης γραμμής, ώστε να υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ γιατρού και ασθενούς. Αυτό επιτρέπει μία αρχική, αδρή-αλλά συχνά σωτήρια- διαλογή των περιστατικών. Για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να διστάζουμε να επικοινωνούμε με το γιατρό. Και αυτό ισχύει πολύ περισσότερο και για τους χρονίως πάσχοντες ασθενείς και κυρίως για τους ασθενείς με ογκολογικό ιστορικό, που βρίσκονται υπό παρακολούθηση και οι οποίοι θα πρέπει να έχουν στενή επικοινωνία με τον θεράποντα γιατρό τους, που θα εκτιμήσει, κατά περίπτωση, αν η παρακολούθηση πρέπει να λάβει χώρα ή μπορεί να καθυστερήσει.
Επειδή όμως ο φόβος μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά σε ορισμένους ανθρώπους για την αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, παραθέτω κάποιες καταστάσεις/συμπτώματα που αφορούν στην Ωτορινολαρυγγολογία, και οι οποίες χρήζουν άμεσης προσφυγής στον ειδικό, δεδομένου ότι η καθυστέρηση μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για την υγεία του ασθενούς. Οι καταστάσεις όπου θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα γιατρό είναι:
Ειδική μνεία χρειάζεται για τους ογκολογικούς ασθενείς, κυρίως αν βρίσκονται σε φάση θεραπείας, αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται υπό παρακολούθηση μετά από ολοκλήρωση της αντιμετώπισής τους.
Αυτοί ανήκουν στις περισσότερο ευαίσθητες ομάδες, γεγονός που απαιτεί να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων προφύλαξης από έκθεση στον κορωνοϊό. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να ολιγωρήσουν, να διακόψουν τη θεραπεία ή την παρακολούθησή τους-εκτός φυσικά αν αυτό τους συστήσει ο θεράπων ιατρός τους – ή να αγνοήσουν ασυνήθη ενοχλήματα, εν αναμονή της λήξης της πανδημίας.
Το αν τα ραντεβού παρακολούθησης και οι παρακλινικές εξετάσεις που απαιτεί το πρωτόκολλο θεραπείας πρέπει να γίνουν όπως είχαν σχεδιαστεί ή είναι δυνατή η - με ασφάλεια για τον ασθενή - μετάθεσή τους αργότερα, θα εκτιμηθεί από το θεράποντα γιατρό. Συμπτώματα ωστόσο, όπως:
απαιτούν την άμεση επικοινωνία με το γιατρό. Η στενή συνεργασία με τον γιατρό τους, και η ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μαζί του αποτελούν το σπουδαιότερο μέσο για να ξεπεράσουν τη διπλά δυσχερή για αυτούς κατάσταση με τον ασφαλέστερο τρόπο.
Πώς θα είναι η επόμενη μέρα
Ήδη όταν γράφονταν αυτές οι γραμμές ετοιμαζόμαστε να περάσουμε στη σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν επιβληθεί στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας. Σταδιακά θα επιστρέψει και η ομαλότητα στους χώρους παροχής υγειονομικής περίθαλψης και στην εξυπηρέτηση των ασθενών. Ας μην ξεχνάμε πως οι υπόλοιπες ασθένειες εξακολουθούν να προκύπτουν και πως αν και στην οξεία φάση της πανδημίας έπρεπε όλοι να δείξουμε υπομονή, δεν θα πρέπει να αφήσουμε άλλες καταστάσεις να χρονίσουν χωρίς αντιμετώπιση, γιατί οι συνέπειες μπορεί να είναι εξίσου σοβαρές. Η επιστροφή στη χειρουργική αντιμετώπιση μη επειγόντων περιστατικών θα γίνει με βήματα που να εγγυώνται την ασφάλεια τόσο των ασθενών, όσο και των υγειονομικών. Θα χρειαστεί κατανόηση από την πλευρά των ασθενών και σύνεση από την πλευρά των ιατρών, ώστε να επανέλθουμε ή ακόμα και να γίνουμε καλύτεροι στην παροχή υπηρεσιών υγείας σε σχέση με την προ της πανδημίας εποχή. Η τεχνολογία όμως μας παρέχει τη μεγάλη πολυτέλεια της επικοινωνίας, με πληθώρα τρόπων, και θα πρέπει να κάνουμε χρήση αυτής. Επικοινωνείστε με το γιατρό σας, για οποιοδήποτε σύμπτωμα σας ανησυχεί και με βάση τις πληροφορίες θα σας καθοδηγήσει ανάλογα, είτε συμβουλεύοντάς σας είτε προχωρώντας σε δια ζώσης εξέταση, αν το κρίνει απαραίτητο.
Σε κάθε περίπτωση, είναι απαραίτητη η ψυχραιμία, η νηφαλιότητα, η αξιόπιστη ενημέρωση και η εμπιστοσύνη στο ότι και αυτή η συγκυρία, θα ξεπεραστεί.